Patience Geschiedenis

Solitaire is een verzamelnaam voor verschillende soorten kaartspellen met als meest populaire het spel Patience. Waar Patience Solitaire precies vandaan komt is onbekend, maar naar verluidt is de plaatsing van de kaarten afkomstig van de tarot-kaarten die gebruikt werden voor waarzeggerij. Aan het eind van de 18de eeuw wordt het spel voor het eerst vermeld in Noord-Europa, en begin 19de eeuw doet het spel zijn intrede in Frankrijk. Gezegd wordt dat Napoleon Bonaparte zich prima heeft vermaakt met het spel tijdens zijn verbanning op St. Helena in 1816. In de jaren daarna werd het een populair tijdverdrijf onder de Franse bevolking en het spel veroverde zo ook de rest van de wereld. Veel van de termen die gebruikt worden bij Solitaire (bijv. tableau) en veel van de namen van Solitaire-varianten zoals Patience, zijn inderdaad van Franse origine. Ook waren de eerste boeken over de spellen vaak afkomstig uit Frankrijk.

Recentelijk verschenen ‘The Complete book of Solitaire Games door Albert Morehead en Geoffrey Mott-Smith, voor het eerst uitgebracht in 1949, en vandaag nog steeds in druk, en David Parlett’s Penguin Book of Patience. Het zijn de twee meest populaire en toonaangevende boeken op het gebied van de Solitaire spellen ooit.

Vandaag de dag is het beroemde spelletje nog steeds een geliefde hobby van veel mensen. Je hebt nodig: een pak kaarten, een vlak oppervlak en een paar simpele spelregels waardoor het spel voor vrijwel iedereen te spelen is. Patience is een eenvoudige vorm van vermaak die afstamt uit de tijd dat de wereld niet zo gecompliceerd en gehaast was. Of je het nu op de klassieke manier speelt (met de hand) of op een hypermoderne computer, het ontspant en traint de geest en is tegenwoordig bovendien populairder dan ooit!

De geschiedenis van Solitaire spellen op de computer

Toen de eerste pc op de markt kwam, was het uitbrengen van een digitale variant van Solitaire een logische stap. Aangezien de weergave van speelkaarten op een computerscherm relatief weinig rekenkracht vereist, rees het aantal games binnen korte tijd de pan uit. In de tijd van MS-DOS waren de meeste spellen gebaseerd op tekst en geschikt voor slechts één speler. Computers werden echter steeds geavanceerder, waardoor de grafische mogelijkheden voor spelletjes steeds groter werden. Ook dankzij het grotere geheugen van pc’s konden programmeurs meerdere spellen in één programma passen. Zo ontstond er collecties van Solitaire spellen waar ook het Patience spel bij hoorde.

De eerste commerciële collectie was “Patience Solitaire Royale”, geschreven door Brad Fregger en uitgebracht door Spectrum Holobyte in 1987. Het spel was geschikt voor zowel PC (MS-DOS) als Macintosh. Het bevatte 8 verschillende varianten, werkte met 16-kleuren EGA graphics en was bedienbaar met de muis.

Een aantal jaar later, in 1992, bracht QQP (Quantum Quality Productions) een commerciële collectie uit, genaamd “Solitaire’s Journey”. Dit spel werd ook uitgebracht voor MS-DOS en bevatte een duizelingwekkend aantal van 105 verschillende spelvarianten, samen met uitgebreide spelstatistieken van ieder potje. Niet alleen konden spelers hun eigen “journeys” samenstellen door een aantal spellen te selecteren, maar ook konden ze meedoen aan ‘’quests” en extra punten verdienen door een aantal rondes te winnen.

Op het gebied van shareware was de grootste MS-DOS collectie van die tijd de Solitaire Suite van Randy Rasa, uitgebracht in 1991, dat 7 spellen bevatte. Daarnaast ondersteunde het spel EGA en muisbediening.

Microsoft Windows Patience verscheen voor het eerst met Windows 3.0 in 1990. In 1995 werd vervolgens met veel trompetgeschal Windows 95 uitgebracht, dat werd afgeleverd met een Solitaire spel dat Freecell heette. Freecell werd al snel razend populair, waarna een groot aantal alternatieve shareware-versies van het spel verscheen. Uiteindelijk werd met Microsoft XP Spider Solitaire uitgebracht, dat ook weer voor imitaties en verbeterde versies van deze variant zorgde.

De spellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar voor vrijwel ieder platform dat je kunt bedenken, waaronder tablets en Smartphones. Kortom, vandaag de dag heb je, wat je bestemming ook is, altijd een spelletje Patience of een andere variant van Solitaire bij de hand voor wat heerlijke ontspanning en vermaak!