Patience spelregels en strategieën

Aantal spelers: 1
Aantal kaartspellen: 1

Introductie

Patience is de populairste variant van Solitaire. Daarom wordt Patience Solitaire ook wel gewoon ‘Solitaire’ genoemd.

Het spel is echter vrij lastig, en het spel is niet altijd uit te spelen. Hoe vaak je het spel succesvol uitspeelt hangt vrijwel volledig af van de kaarten die je krijgt gedeeld.

Plaatsing van de kaarten

Het spel deelt zeven kolommen kaarten met alleen de bovenste kaart van iedere stapel open. De 24 overgebleven kaarten worden naast de kolommen geplaats op 1 stapel. Deze stapel niet rondgedeelde kaarten heet de stock. Boven de gedeelde kaarten zie je ook altijd 4 lege kolommen, deze heten de stack piles.

Doel van het spel

Bij Patience Solitaire is het je doel om vier stapels kaarten te maken. Elke stapel moet dezelfde kleur hebben. Bovendien moeten de kaarten in de volgorde Aas naar Heer worden geplaatst (A-2-3-4-5-6-7-8-9-10-B-D-H). Dit doe je door de vier lege stapels te vullen.

Kaarten verplaatsen

Je mag kaarten van de kolommen en stapels verplaatsen volgends onderstaande regels:

Je mag een kaart bovenop een open kaart leggen als de kaart die je weg wilt leggen een andere kleur heeft en aansluit bij de volgorde. Bijvoorbeeld: als er een klaveren 8 bovenop ligt (open kaart van een kolom) mag je een rode 7 (harten 7 of ruiten 7, soort maakt niet uit) hier bovenop leggen. Vervolgens mag je weer een zwarte 6 op de 7 leggen, enzovoorts.

Je mag kaarten per stuk van kolom naar kolom verplaatsen of in setjes (mits die de juiste volgorde wordt aangehouden).

Als er een kaart in één van de kolommen bloot wordt gesteld wordt deze opengedraaid.

Als een kolom leeg is, mag je er een Heer opleggen om een nieuwe kolom te beginnen (of een groepje kaarten met bovenaan een Heer).

Uiteindelijk is het doel van Patience om alle kaarten op de vier stapels te krijgen. Iedere kaartstapel (stack pile) begint met en Aas. Als er andere kaarten vrij komen, mag je deze op de Azen leggen om een stapel van dezelfde kleur te maken. Bijvoorbeeld, nadat je de schoppen Aas op een lege stapel hebt gelegd, mag je later de schoppen twee hier bovenop leggen, vervolgens de schoppen drie op de twee, etc. totdat de stapel compleet is.

Nadat je een kaart op de stapel (stack pile) hebt gelegd, mag je deze terug in de kolommen plaatsen als je dat wilt.

Hoe gebruik je de stapel ongebruikte kaarten (stock)?

Als het niet mogelijk is om kaarten in de kolommen te plaatsen ga je kijken bij de overgebleven kaarten (stock). We bespreken hier een spel dat deelt met 3 kaarten zoals in het originele Patience spel. Er kan ook gespeeld worden met 1 kaart, kijk hiervoor bij het hoofdstuk spelvariaties.

Bij delen met 3 kaarten liggen 3 kaarten bovenop elkaar naast de stock. De derde kaart (die bovenop ligt) is de kaart die je mag verplaatsen. De andere twee kaarten mag je niet gebruiken, maar wel bekijken. De kaart die bovenop de stock ligt mag worden gebruikt voor of de kolommen of de stapels (stack piles). Als je de bovenste kaart verplaatst, mag je, indien mogelijk, een nieuwe kaart open leggen, enzovoorts.

Als je de opengelegde kaart niet kunt gebruiken, mag je drie extra kaarten omdraaien. Dit mag je onbeperkt blijven doen. Als je alle kaarten in de stock gehad hebt, draai je simpelweg alle kaarten weer om en start je van bovenaf aan. Let op! De kaarten worden niet opnieuw geschud.

Patience winnen

Het spel gaat net zolang door tot je alle 4 de stapels hebt opgevuld of totdat je geen kaarten meer kunt leggen. Je wint het spel als je alle vier de stapels volledig hebt.

Spelvariaties

Enkele kaart van de stock:

In plaats van dat je telkens de derde kaart van de stock pakt, mag je bij deze variant kaart voor kaart door de stapel heen. Hierdoor wordt de kans dat je het spel uitspeelt groter.

Beperkt aantal kaarten van de stock:

In deze variant mag je maar een beperkt aantal keer de stock heen, meestal drie keer.

Tijdslimiet:

Bij sommige online Patience spellen geldt er een tijdsbeperking om het spel uit te spelen, meestal 5 minuten.

Tips en strategieën voor Patience

Hieronder vind je een aantal algemene strategische tips voor Patience Solitaire. Volg deze suggesties om meer kans te hebben het spel uit te spelen zonder dat je geen opties meer hebt.

1) Stel jezelf als prioriteit om de kaarten naar de kolommen of stapels (stack piles) te verplaatsen. Maak alleen als het echt moet gebruik van je stock.

2) Volgens sommige Patience spelers is het een goed idee om door de reservestapel kaarten (stock) heen te gaan zonder er kaarten van te gebruiken. Zo krijg je een idee van wat er in de stapel zit en hoe je deze kaarten het beste kunt inzetten.

3) Concentreer je erop om de kaarten in de langste kolom het eerste om te draaien. Als je lange kolommen niet eerst verkort, heb je later meer kans om in een impasse te komen.

4) Het is over het algemeen verstandig om de vier open plekken gelijkmatig te vullen met kaarten.

5). Soms is het geen goed idee om precies drie kaarten op een rij van de stock te spelen. Doe je dit wel dan wordt de volgorde van resterende kaarten de volgende keer dat je door het kaartspel heen gaat niet veranderd.

Als je deze regels volgt zul je zien dat je steeds meer Patience potjes gaat winnen, succes!